Food Contact Materials

Τα τρόφιμα έρχονται σε επαφή με ποικίλα υλικά και αντικείμενα κατά την παραγωγή, την επεξεργασία, την αποθήκευση, την παρασκευή και την προσφορά τους και πριν από την τελική κατανάλωσή τους. Τα υλικά αυτά ονομάζονται Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα (ΥΕΤ) ή Food Contact Materials (FCM).  Τέτοια υλικά είναι ανάμεσα σε άλλα το γυαλί, το πλαστικό και το χαρτί.

Το χαρτί ειδικότερα, είναι το δεύτερο σε χρήση Food Contact υλικό μετά το πλαστικό. Το ενδεχόμενο μόλυνσης ή άλλων αρνητικών συνεπειών για την υγεία που μπορεί να προκληθούν από την έκθεση των τροφίμων σε επικίνδυνες ουσίες που υπάρχουν στο χαρτί, προκαλεί έντονη ανησυχία[1].  

Η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτή (BEUC European Consumer Organisation), Monique Goyens, δήλωσε ότι οι καταναλωτές λανθασμένα υποθέτουν ότι τα υλικά που έρχονται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμά τους, είναι απαλλαγμένα από τις επιβλαβείς ουσίες. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την ασφάλεια των Food Contact υλικών, βρέθηκε ότι ενώ τα εξεταζόμενα υλικά δεν μπορούν από μόνα τους να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου, ότι η συσσώρευση των υλικών αυτών συμβάλλει στη συνολική έκθεση του καταναλωτή σε επιβλαβείς ενδεχομένως  χημικές ουσίες.[2] 

Τα συστατικά των Food Contact υλικών είναι απαραίτητο να μην επηρεάζουν την υγεία των καταναλωτών και την ποιότητα των τροφίμων[3]. 

Η σχετική νομοθεσία μάλιστα ορίζει ότι τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, πρέπει να είναι αδρανή και να μην επιδρούν αρνητικά σε αυτά επιμολύνοντάς τα με ουσίες που μεταφέρονται από αυτά στα τρόφιμα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο Ε.Φ.Ε.Τ. έχουν εκδόσει οδηγίες σχετικά με τα Food Contact υλικά. Στόχος των οδηγιών αυτών είναι η ενημέρωση και η προστασία των καταναλωτών, οι οποίοι καλό είναι να προσέχουν τόσο την επισήμανση που φέρουν τα προϊόντα, όσο και το πώς τα χειρίζονται ώστε να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια [4].

Για αυτό και οι ενημερωμένοι καταναλωτές, προτού προβούν στην αγορά χαρτιού κουζίνας,   θα πρέπει να ελέγχουν την ύπαρξη σήμανσης καταλληλότητας για επαφή με τρόφιμα η οποία μπορεί να επισημαίνεται είτε με  τη φράση «για επαφή με τρόφιμα», είτε με το σύμβολο:

 


[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230016301830

[2] The Parliament Magazine - Paper food packaging "not as innocent as it seems", says consumer body - 2019-07-30

[3] Ευρωπαϊκή Ένωση, cs_fcm_legis_pm-guidance_brochure_ella